Tips om sneller in slaap te vallen

Tips om sneller in slaap te vallen
Foto Pixabay

’s Nachts niet in slaap kunnen vallen omdat je ligt te piekeren: het is een veelvoorkomend probleem. Hoe zorg je ervoor dat je sneller in slaap valt?

Volgens een enquête van vzw De Maakbare Mens uit 2015 ligt meer dan een Vlaming op drie (36%) in bed te piekeren over het werk. Bijna de helft (46%) breekt zijn hoofd over privézaken terwijl hij al lang in dromenland moet vertoeven. Vier tips om sneller in te dommelen.

1. Speel dezelfde scène af

De Amerikaanse organisatie ‘The National Sleep Foundation’ raadt aan om visuele afleiding te zoeken. Dat kan door een nutteloze en onbelangrijke handeling voor de geest te halen. Beeld je bijvoorbeeld in dat je naar het strand gaat en een handdoek neerlegt. Vervolgens smeer je jezelf in met zonnecrème, zet je een zonnebril op en pak je een boek om te lezen. Nadenken over zo’n banaal maar positief scenario werkt kalmerend, aldus de organisatie.

2. Ontspan je spieren

Een truc die je misschien al vaker gehoord hebt, is dat je moet proberen om alle spieren een voor een te ontspannen. Begin bij je voorhoofd, wangen, neus, nek, schouders en ga zo verder naar beneden. In het begin kan het uitdagend zijn om volledig relaxed te zijn, maar na verloop van tijd gaat het steeds gemakkelijker.

3. 4-7-8-techniek

Deze methode is ontwikkeld door Andrew Weil, professor aan de Harvard University. De opzet is eenvoudig: je ademt in door de neus terwijl je tot vier telt. Dan hou je je adem zeven seconden in en adem je vervolgens acht tellen uit via de mond. Weil maakt zich sterk dat – als je deze oefening elke avond vier keer herhaalt – je na een maand of twee sneller in slaap valt.

4. Lees fictie

Janet Kennedy, oprichter van NYC Sleep Doctor, zegt dat als mensen fictie lezen, ze meegesleept worden in het verhaal, waardoor ze hun eigen zorgen vergeten. Je favoriete roman doorbladeren is dus een goed idee als je wil ontspannen voor het slapengaan.