Smogpolitie houdt Peking schoon

In Peking komt er smogpolitie die de strijd aanbindt met illegale vervuilers. Dat stad heeft te kampen met een gigantisch smogprobleem.

De voorbije weken was de Chinese hoofdstad gehuld in een dikke laag smog. Veel burgers verliezen stilaan hun geduld. Daarom kondigde de burgemeester van Peking, Cai Qi, maatregelen aan die de vervuiling met een derde moeten terugdringen.

De opmerkelijkste maatregel is de invoering van smogpolitie, politieagenten die onder meer zullen optreden tegen mensen die thuis houtskool gebruiken, bijvoorbeeld om te koken, en mensen die afval verbranden. Ook wie een barbecue houdt in open lucht, kan bezoek van de ordediensten verwachten.

Vervuilende auto’s

Verder moet het gebruik van steenkool sterk dalen. Steenkoolcentrales zijn de belangrijkste energiebron in het Aziatische land. Daarnaast moeten de meest vervuilende auto’s verdwijnen uit het straatbeeld. Het gaat om zo’n 300.000 oude voertuigen.

Eerder kondigde de overheid al aan dat scholen in Peking luchtzuiveringsinstallaties kregen. De scholen mogen trouwens geen buitenactiviteiten organiseren.