EK schaatsen – EK is geen hoofddoel voor Swings

EK schaatsen - EK is geen hoofddoel voor Swings

Een Europese schaatstitel is geen hoofddoel. Het gaat dit seizoen om de WK afstanden. Dat is de strekking van de reactie van Bart Swings na de eerste dag van het EK voor allrounders. Swings stond na een skeelerstage in Portugal pas sinds maandag op het ijs van Thialf. “Dat is natuurlijk veel te kort voor het EK”, beseft Swings, die halverwege het toernooi de zesde plaats bezet. Vorig jaar werd hij in Minsk nog tweede, achter de Nederlander Sven Kramer.
Vanaf maandag zal Swings vaker op het ijs te zien zijn. In het tweede weekeinde van februari in Zuid-Korea moet de 25-jarige student uit Leuven topvorm zijn. Tot die tijd zal hij niet meer dan drie dagen niet op schaatsen staan.
Over de 5.000 meter was Swings, vijfde, niet ontevreden. “Alleen in de laatste ronden had ik het moeilijk. Dan merk ik dat het nog niet perfect loopt met de techniek.”
Het huidige seizoen moet voor Swings een blauwdruk zijn voor het volgende. Dan staan er olympische medailles op het spel. “Maar ik zal er bij de EK afstanden volgend jaar niet bij zijn, als dat op een buitenbaan wordt gehouden.”
Coach Jelle Spruyt was ook nog niet helemaal te spreken over de techniek van Swings. “Maar het is wel al beter dan begin december bij de werelbekerwedstrijden hier en we hebben nog ruim een maand te gaan tot het WK.”
Swings zal overigens geen studieboeken meenemen naar Korea. Al zijn studie-activiteiten heeft hij verlegd tot na het seizoen, dat in maart wordt besloten met de wereldbekerfinale.

.

bron: Belga