EK schaatsen – Bart Swings, zesde na eerste dag, in de schaduw van de Nederlanders

EK schaatsen - Bart Swings

Halverwege het toernooi om het Europese kampioenschap schaatsen voor allrounders bezet Bart Swings de zesde plaats. Op de 5.000 meter eindigde Swings zaterdag in het Nederlandse Heerenveen in 6:21.81 als vijfde. In de allerlaatste rit van de zeven uur durende wedstrijddag mocht Swings aantreden tegen de onbekende Deen Viktor Harald Thurop. Die kon geen tegenstand van betekenis bieden aan de 25-jarige student uit Leuven, die duideijk niet in zijn beste vorm verkeert. Op het zware ijs had hij het erg moeilijk, het hoofd liep al snel rood aan.
Sven Kramer won de 500 meter in 6:10.58, minder dan een seconde boven het pisterecord (6:09.65). De 30-jarige Nederlander kreeg veel tegenstand van zijn landgenoot Jan Blokhuijsen (6:16.86), die na twee afstanden in het algemeen klassement achter Kramer tweede is. Het lijdt weinig twijfel dat Kramer zondag in eigen hal zijn negende titel incasseert. Op de 1.500 en de 10.000 meter was hij vorige week bij de Nederlandse afstandskampioenschappen de tegenstand al te snel af.
Swings was het toernooi in een volgepakt Thialfstadion niet al te voortvarend begonen. Hij werd in 37.33 vijftiende op de 500 meter. Een rekenaar als Swings weet dan dat hij al voor zijn favoriete afstanden op een behoorlijke achterstand is gezet.

.

bron: Belga