Veel lof voor overleden ex-gouverneur

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op Twitter lopen reacties binnen op het overlijden van voormalig gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene. Niet alleen liberalen loven Coene, ook van andere partijen komt er erkenning voor de rol die Coene speelde na de bankencrisis. Premier Charles Michel (MR) noemt Coene "een professionele bruggenbouwer die een gedreven gouverneur werd". Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt dat hij een goede vriend verliest en "een man bij wie we met z'n allen zwaar in het krijt staan".

Coene lag tijdens zijn periode als gouverneur regelmatig overhoop met de linkse partijen en de vakbonden, maar sp.a-voorzitter John Crombez noemt hem op Twitter "een bepalend verstandig man in België" en betuigt zijn medeleven.

CD&V-vicepremier Kris Peeters wijst op de "cruciale rol" die Coene speelde "in de heropleving van de economie na de financiële crisis". Ook partijvoorzitter Wouter Beke heeft het daarover: Coene was voor hem een "grote gouverneur die tijdens de bankencrisis ons land voor een grote systeemcrisis behoedde".

Ook vanuit het bedrijfsleven komt er lof. "Luc Coene was een inspirerende man die bakens durfde verzetten, problemen benoemde en oplossingen aanbracht", schrijft topman Pieter Timmermans van werkgeversfederatie VBO. "De week in alle stilte afsluiten... Luc Coene overleden. We moeten verder met de beste herinneringen. Sterkte aan de familie", zegt VOKA-baas Hans Maertens.

bron: Belga