Twee jaar na de aanslag: cartoonisten nog altijd vervolgd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook na de aanslag op Charlie Hebdo, morgen twee jaar geleden, krijgen cartoonisten nog altijd te maken met politieke, religieuze en economische druk, censuur, ontslag, doodsbedreigingen, juridische problemen, geweld, tot zelfs moord. Dat stellen Reporters without Borders (RSF), Cartooning for Peace en andere cartoonistenorganisaties vrijdag vast, op de vooravond van de tweede verjaardag van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. "Te vaak betalen cartoonisten een hoge prijs voor hun ironie en onbeschaamdheid", klinkt het. "De dreigementen die ze krijgen zijn barometers voor de vrijheid van meningsuiting." "Beschuldigingen van het beledigen van een religie worden te vaak gebruikt als een middel tot politieke censuur", zegt RSF-secretaris-generaal Christophe Deloire. "Het is belangrijk te onthouden dat het internationaal recht cartoonisten beschermt."

"Andere tragische gebeurtenissen hebben, sinds de aanslag op Charlie, aangetoond dat we meer dan ooit onze strijd voor vrijheid moeten verderzetten, en die strijd wordt ook gevoerd met het potlood", vult Cartooning for Peace-voorzitter Plantu aan.

Naar aanleiding van de tweede verjaardag van de aanslag op Charlie Hebdo lijsten de organisaties vijf cartoonisten op die ontslagen, gearresteerd, opgesloten of bedreigd werden. Het gaat onder meer om de Turk Musa Kart, cartoonist bij de belangrijke oppositiekrant Cumhuriyet. Samen met een tiental andere medewerkers werd hij eind oktober opgepakt, vanwege de mislukte staatsgreep in Turkije. "Jarenlang heb ik geprobeerd om karikaturen te maken van wat we in dit land meemaken, en vandaag lijkt het erop dat ik in een karikatuur ben terechtgekomen", zei Kart toen.

bron: Belga