"Niets nieuws dat mensen uit het leger opstappen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op twee jaar tijd zijn 22 jonge militairen in opleiding opgestapt bij het leger omdat ze de bewakingsopdrachten op straat niet meer zagen zitten. Dat meldt de VRT vandaag op basis van cijfers van Defensie. Elk jaar starten zowat 2.400 kandidaat-militairen - het gaat dus om 22 op 4.800 jonge militairen. "Het is niets nieuws dat mensen opstappen uit het leger", reageert Yves Huwart, secretaris-generaal van vakbond ACMP. "Het spreekt ook de algemene perceptie binnen het leger tegen dat militairen die opdrachten moe zijn: dat het er slechts 22 zijn, valt dan heel goed mee. Bovendien gaat dit enkel om de militairen die nog in opleiding zijn." Als een kandidaat-militair tijdens zijn of haar driejarige opleiding het leger verlaat, wordt de militair tijdens een verplicht exitinterview uitgebreid bevraagd over het waarom van die keuze. Via een schriftelijke vragenlijst en een gesprek met een psycholoog wordt de reden voor hun vertrek formeel vastgelegd. Op die manier wil defensie een beter zicht krijgen op het personeelsverloop. Bij oudere militairen die vertrekken is zo'n bevraging niet verplicht.

De reden die de 22 opgaven wordt bij defensie geregistreerd als "verveling door repetitief karakter". Andere vaak voorkomende redenen voor vertrek bij jonge twintigers zijn de moeilijke combinatie tussen werk en gezin, of tussen een opleiding bij het leger en hogere studies.

Vakbondsman Huwart merkt op dat "één reden verschillende andere redenen kan verbergen". Hij wijst erop dat militair niet de meest evidente job is, en dat tijdens de opleiding kan blijken dat iemand minder goed om kan met bijvoorbeeld de structuur die opgelegd wordt. "Misschien moeten we het eerder daar zoeken dan bij die ene opdracht", meent Huwart. "Ook omdat we geen zicht hebben op de redenen van ontslag van oudere militairen zijn we eigenlijk niet veel met dit cijfer."

bron: Belga