“Geen enkel bewijs dat Figueroa-Vasquez drugbaron is”

Geen enkel bewijs dat Figueroa-Vasquez drugbaron is

Er is geen enkel bewijs dat Ezio Figueroa-Vasquez een Mexicaanse drugbaron is of de grootste producent van methamfetamine ter wereld, zoals het federaal parket beweert. Dat heeft de verdediging van de 65-jarige Mexicaan vrijdag gepleit voor de Brusselse correctionele rechtbank. De man staat er samen met de toplui van drie Belgische farmabedrijven terecht omdat die farmabedrijven hem efedrine en pseudo-efedrine geleverd hadden, waarmee Figueroa-Vasquez dan het sterk verslavende methamfetamine zou hebben gemaakt. “Als mijn cliënt de grootste producent van methamfetamine of crystal meth ter wereld zou zijn, zou dat toch moeten blijken uit rapporten van de Verenigde Naties of andere internationale organisaties”, pleitte meester Gert Warson. “Die zijn er evenwel niet. Mijn cliënt wordt in de Verenigde Staten en in Mexico ook enkel vervolgd voor witwassen en niet voor drughandel. Hij zit bovendien al sinds eind 2011 in een Mexicaanse cel, maar is nooit verhoord. Zijn rechten van verdediging zijn dan ook onherroepelijk geschonden.”

Daarnaast is het nog maar de vraag welke bewijzen er in het dossier tegen Figuero-Vasquez zitten, aldus nog meester Warson. “De man werd door de onderzoeksrechter niet in verdenking gesteld. In het luik-Andacon staat enkel vast dat hij twee ladingen pseudo-efedrine besteld heeft. Er is geen enkel bewijs dat de geleverde pseudo-efedrine gebruikt is om methamfetamine te maken.”

“In het luik-Sterop Overseas is er dan geen enkel spoor terug te vinden van een tussenkomst van Ezio Figuero-Vasquez”, ging de verdediging voort. “Het enige dat mijn cliënt aan Sterop linkt, is een contact dat hij in 1995 zou gehad hebben met Luc E., de zaakvoerder van Sterop, maar dat door Luc E. betwist wordt.”

De verdediging vroeg de vrijspraak. Het proces wordt volgende vrijdag voortgezet.

bron: Belga