Bijna 13.000 euro schadevergoeding na steekpartij op Genkse school

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft twee voormalige jeugdvrienden en de vader van een van hen schuldig verklaard voor twee vechtpartijen in een Genkse school. Bij een van die vechtpartijen stak de zoon, een Koerdische jongen, twee Turkse medestudenten met een mes. De drie krijgen van de rechter geen straf, maar de messentrekker moet wel een schadevergoeding van 12.791 euro betalen aan de twee jongeren die hij neerstak. De vechtpartijen vonden begin januari 2013 plaats. De Turkse en de Koerdische gemeenschap in Genk leefden toen op gespannen voet na een brandstichting in het Koerdische Cultureel Centrum in de Limburgse stad. De twee groepen wisselden tal van opruiende boodschappen uit.

Een jongen van Koerdische afkomst werd voor zijn aandeel daarin op school aangesproken door enkele Turkse jongeren. De discussie liep echter snel uit de hand en de jongen kreeg enkele klappen. De directeur van de school vroeg daarop aan de vader van het slachtoffer om hem van school te halen. Ook de vader kreeg het echter aan de stok met de jongeren. Bijna gelijktijdig vroeg de moeder aan de andere zoon om zijn jongste broertje van school op te halen. Toen de zoon hoorde dat ook zijn vader het slachtoffer was geworden van het duw- en trekwerk, stak hij twee jongeren neer.

De rechter had begin december al aangegeven dat hij de drie alleen schuldig zou verklaren, zonder straf. “Met dit vonnis wil ik dat de kalmte behouden wordt. Dit vonnis is mijn bijdrage aan de verschillende pogingen van de lokale overheden om de twee gemeenschappen te laten samenleven”, zei hij toen. De twee neergestoken jongeren krijgen wel een schadevergoeding voor de geleden schade en de operaties die ze moesten ondergaan.

De steekpartij was een van de redenen voor enkele Turkse jongeren om te betogen. Die protestactie van 21 januari 2013 liep echter uit de hand.

bron: Belga