“Belangrijk dat borden tijdig gezien worden”

Belangrijk dat borden tijdig gezien worden

De plannen van Waals minister-president Paul Magnette om verlichte wegwijzers op Waalse wegen te vervangen door borden van Waalse makelij, die hij kenbaar maakte in een interview met Tendances, worden niet gesmaakt bij de mobiliteitsorganisaties VAB en Touring. Het is juist erg belangrijk dat die wegwijzers tijdig gezien worden, klinkt het daar. “Bij verkeersborden die de richting aangeven is het cruciaal dat de informatie snel leesbaar is en snel begrepen wordt. Verlichting is daarbij belangrijk, automobilisten moeten tijdig kunnen voorsorteren”, zegt Maarten Matienko van VAB. “Wanneer de borden niet doordacht geplaatst zijn en niet tijdig genoeg zichtbaar zijn, kan dat leiden tot verstoring van het verkeer, met een snelheidsverlaging en dus potentieel gevaarlijke situaties tot gevolg.”

Ook Touring-woordvoerder Danny Smagghe benadrukt het belang van tijdige zichtbaarheid van die borden. “Zo niet zullen mensen op het laatste moment plotselinge manoeuvres uitvoeren, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Wij betreuren ten zeerste dat op die manier de negatieve gevolgen van regionalisering tot uiting komen. Verkeersveiligheid stopt niet aan de taalgrens”, aldus Smagghe.

Smagghe is wel tevreden dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts net plannen maakt voor meer van die verlichte borden.

bron: Belga