Militaire dolfijnen moeten hun soortgenoten voor uitsterven behoeden

AFP / B. Aho

Het Amerikaanse leger gaat zijn dolfijnen inzetten om het uitsterven van de Californische bruinvis te voorkomen.

De Amerikaanse legerdolfijnen zijn opgeleid om mijnen op te sporen, te helpen bij navigatie op open zee en om strategische punten te bewaken. Hun nieuwste missie is echter vredelievend en in het belang van de Californische bruinvis.

Deze diersoort is met uitsterven bedreigd. In het wild zouden nog een vijftigtal exemplaren bestaan. Het is de bedoeling dat dolfijnen deze zeldzame rondsnuitdolfijnen opsporen door geluidsgolven te gebruiken.

Een internationaal panel van experten, dat samenwerkt met de Amerikaanse marine, wil vervolgens de laatste Californische bruinvissen vangen en in een beschermd gebied uitzetten. Omar Vidal, directeur van het WWF in Mexico, is gekant tegen dat plan. De zeezoogdieren zijn nog nooit in gevangenschap gehouden en mogelijk kan deze actie hen de dood injagen.

Het panel heeft gereageerd dat dierenartsen alles nauwgezet in de gaten zullen houden. Als er één bruinvis sterft, zullen ze de missie onmiddellijk aanpassen.

Californische bruinvissen zijn een soort walvisachtige met een habitat in de Golf van Mexico. Ze zijn het slachtoffer van illegale overbevissing, zonder dat er op hen gevist wordt. Het zeezoogdier deelt zijn territorium met de totoaba, een vis waarvan de zwemblaas duizenden euro’s waard is in China.