Duurdere voeding is niet altijd gezonder

Heel wat consumenten denken dat je voor gezondere voeding dieper in de buidel moet tasten. Dat blijkt uit een grootschalige Amerikaanse studie.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Wat als je moet kiezen tussen een granolareep van het huismerk of een exemplaar dat enkele euro's meer kost? De meeste consumenten kiezen voor de tweede optie, beweren onderzoekers van de Ohio State University, de University of Georgia en de Vanderbilt University.

Verschillende experimenten

In het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Consumer Research beschrijven ze verschillende experimenten. Zo moesten proefpersonen inschatten wat de prijs was van het product ‘granola bites'. Als het een goede gezondheidsscore had, vermoedden de mensen dat de prijs hoger was dan wanneer de reep een slechte rating kreeg.

Opvallend genoeg werkt dit mechanisme ook andersom. Deelnemers die een zogezegde dure cracker kregen, dachten dat het gezonder was dan de goedkopere variant.

Tijdens een andere test moesten de Amerikanen kiezen tussen twee wraps: eentje met gerookte kip of eentje met kip en balsamico. De hartige pannenkoeken werden afwisselend geprijsd, maar telkens werden alle ingrediënten vermeld. Uiteindelijk bleken de testpersonen daar geen rekening mee te houden en kozen ze resoluut voor de maaltijd met de meest gepeperde rekening.

"Gebruik je verstand"

Co-auteur van de studie en professor in marketing aan de Ohio State University Rebecca Reczek noemt de resultaten "verontrustend". "Het is gemakkelijk om te denken dat dure producten ook beter zijn, maar dat is fout. In de winkel gebruik je beter je verstand in plaats van je intuïtie", zegt Reczek. "Lees de etiketten en voer thuis research uit voordat je naar de winkel gaat", vat ze haar gouden raad samen.