Voormalige Kosovaarse premier opgepakt in Frankrijk

Voormalige Kosovaarse premier opgepakt in Frankrijk
Voormalige Kosovaarse premier opgepakt in Frankrijk

De voormalige Kosovaarse eerste minister Ramush Haradinaj is woensdag opgepakt op de luchthaven van Bâle-Mulhouse in Frankrijk. Tegen de man liep een aanhoudingsbevel dat door Servië werd uitgevaardigd vanwege oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Kosovo in 1998-1999, zo hebben bronnen dichtbij het onderzoek gemeld. Haradinaj werd opgepakt nadat hij was aangekomen met het vliegtuig vanuit de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Hij werd ter beschikking gesteld van het Franse gerecht in afwachting van de resultaten van het onderzoek naar het uitleveringsbevel van de Servische autoriteiten.
De vroegere bevelhebber van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (UCK) werd in december 2004 verkozen tot premier van Kosovo. Na honderd dagen aan de macht nam hij ontslag omdat hij zich voor het Joegoslavië-Tribunaal moest verantwoorden voor oorlogsmisdaden. Hij werd in 2008 vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs, en werd in 2012 ook in beroep vrijgesproken.
De Servische autoriteiten willen Haradinaj echter zelf voor het gerecht brengen, en vaardigden een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen hem. In juni 2015 werd hij al kort opgepakt in Slovenië.
Haradinajs eenheid binnen het Kosovaarse Bevrijdingsleger, de Zwarte Adelaars, controleerde tijdens het conflict met de Servische troepen de grensregio met Albanië. De leden van de eenheid worden er door Belgrado van verdacht tientallen Serviërs te hebben gefolterd en gedood. Hun lichamen werden ontdekt in de buurt van het Radonjicmeer in het noorden van Kosovo.
Kosovo riep zijn onafhankelijkheid uit in februari 2008.

Bron: Belga