Vier gevangenen van Guantanamo Bay overgebracht naar Saoedi-Arabië

Vier gevangenen van Guantanamo Bay overgebracht naar Saoedi-Arabië

De Verenigde Staten gaan vier gevangenen vrijlaten vanuit de militaire gevangenis van Guantanamo Bay vrijlaten en binnen de 24 uur overgeleverd worden aan Saoedi-Arabië. Dat meldt Fox News op zijn website. De vrijlatingen zijn de eerste in de finale golf van vrijlatingen onder de ontslagnemende president Barack Obama, die van de sluiting van de gevangenis op Cuba acht jaar geleden een van zijn grootste strijdpunten maakte. Obama probeert het kamp al sinds het begin van zijn ambtsperiode in 2009 te sluiten, maar dat is mislukt door massaal verzet van het Congres. Vooral de Republikeinen zijn gekant tegen een transfer van nog resterende gevangenen naar de VS. Daarom probeert Obama andere landen te vinden om gedetineerden op te nemen.
Trump sprak zich dinsdag nog uit tegen de vrijlating van nog meer gevangenen uit het omstreden detentiecentrum, dat na de terreuraanslagen van 11 september 2001 door toenmalig president George W. Bush werd opgericht om terreurverdachten zonder gerechtelijke procedures vast te houden. “Er mag niemand meer vrijgelaten worden uit Gitmo. Dit zijn extreem gevaarlijke mensen en ze mogen geen toelating krijgen om weer deel te nemen aan de strijd”, schreef hij op Twitter. Hij had tijdens zijn verkiezingscampagne ook al beloofd om de gevangenis open te houden.
Barack Obama had in november al aangekondigd dat hij in zijn laatste weken als president nog gevangenen zou vrijlaten, en woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest bevestigde dinsdag dat er nog gevangenentransfers gepland werden. Het nieuws over de vier vrijlatingen van Fox News werd nog niet bevestigd door het Witte Huis.
Momenteel bevinden zich nog 59 gevangenen in het kamp, waarvan er 23 recht op ontslag hebben. Verwacht wordt dat zij nog zullen worden overgebracht voordat Trump op 20 januari zijn intrek neemt in het Witte Huis. In 2003 zaten er nog 680 gevangenen in Guantanamo Bay.

bron: Belga