Soepelere regels voor “mollen” van Staatsveiligheid in de maak

Soepelere regels voor "mollen" van Staatsveiligheid in de maak

Er komen soepelere regels hoe ver de informanten van Staatsveiligheid mogen gaan. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. De informantenwerking wordt bovendien hervormd tot een aparte specialisatie binnen de Staatsveiligheid. In de strijd tegen terreur zijn menselijke bronnen vaak van cruciaal belang voor de Staatsveiligheid. “Maar de inspecteurs die werken rond ‘human intelligence’ (inlichtingen verzamelen via personen, red.) moeten te veel tijd besteden aan andere activiteiten”, vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “De zoektocht naar informanten die kwaliteitsvolle informatie kunnen aanbrengen, de echte rekrutering én de behandeling is eigenlijk een permanente activiteit.”

Daarom wordt de informantenwerking een aparte specialisatie binnen de Staatsveiligheid. De inlichtingendienst wordt daarvoor hervormd en de inspecteurs die exclusief rond informanten werken, krijgen een extra opleiding.

Er komen ook soepeler regels over hoe ver informanten, of “mollen”, mogen gaan. “Het is een afweging tussen de noodzaak voor een informant om in een netwerk te blijven en de ernst van criminele feiten die hij pleegt”, aldus Geens. “We zullen nu bekijken hoe we dat evenwicht kunnen vinden en dan met een wetsvoorstel naar het parlement gaan.”

bron: Belga