Protestactie bij Goldman Sachs tegen toenemende invloed grootbank

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de zetel in New York van de Amerikaanse grootbank Goldman Sachs is er woensdag een protestactie geweest tegen de invloed van de bank op de toekomstige regering van de verkozen Amerikaanse president, Donald Trump. Een veertigtal demonstranten daagde met spandoeken, 'Government Sachs', op in de lobby van het gebouw. Het initiatief 'New York Communities for Change' verspreidde beelden van de actie op Facebook. Op de beelden is te zien hoe de scanderende bende door het veiligheidspersoneel uit het gebouw werd gezet.

Trump neemt op 20 januari de scepter over van afscheidnemend president Barack Obama. Verschillende hoge functies in de regering en het Witte Huis gaan naar ex-bankiers van Goldman Sachs. Zo wordt Steven Munchin de nieuwe financiënminister en Gary Cohn als toekomstig topman van de "National Economic Council" een economisch topadviseur. Bovendien krijgt Trumps omstreden campagnemanager en rechtse mediabaas Stephen Bannon de nieuwe functie van hoofd strategie in het Witte Huis. Ook Bannon werkte in het verleden als bankier bij de grootbank.

De ironie wil dat Trump tijdens de verkiezingscampagne Goldman Sachs nog afbrandde als het symbool van de corruptie en verwevenheid tussen de financiële elite en de Amerikaanse politiek. De bank is met een koerswinst van 34 procent trouwens een van de bedrijven die er op de beurs het meest op vooruitgingen na Trumps zege.

bron: Belga