Netanyahu steunt gratie voor veroordeelde Israëlische soldaat

Netanyahu steunt gratie voor veroordeelde Israëlische soldaat

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich uitgesproken voor gratieverlening aan een wegens doodslag veroordeelde soldaat. “Ik steun de begenadiging voor Elor Asaria”, schreef Netanyahu woensdagavond op Facebook. “Het is een moeilijke en pijnlijke dag voor ons allen – vooral voor Elor en zijn familie, onze soldaten en burgers, mij inbegrepen”. Asaria had een gewonde op de grond liggende Palestinnse dader van een aanslag in maart 2015 met een kogel in het hoofd afgemaakt. Een militaire rechtbank in Tel Aviv veroordeelde hem woensdag wegens doodslag. Asaria had uit wraak voor een gewonde collega gehandeld, zei de voorzittende rechter Maja Heller.

De strafmaat wordt over een maand verwacht. Asaria riskeert tot 20 jaar cel. Het dodelijke schot in Hebron werd door een Palestijnse medewerker van de mensenrechtenorgansiatie Betselem gefilmd. Enkel president Reuven Rivlin kan gratie verlenen. Zijn kantoor deelde woensdag mee dat een dergelijk verzoek enkel door Asaria zelf, een familielid of zijn advocaat kan ingediend worden.

Ook verschillende regeringsleden kondigden woensdag aan zich voor een gratieverlening aan Asaria in te spannen, onder hen ook de extreemrechtse minister van Onderwijs Naftali Bennett.

bron: Belga