Bezoek Reynders aan Fiji en Nieuw-Zeeland – België toont herdenkingsmonument voor Eerste Wereldoorlog aan Nieuw-Zeelandse minister

Bezoek Reynders aan Fiji en Nieuw-Zeeland - België toont herdenkingsmonument voor Eerste Wereldoorlog aan Nieuw-Zeelandse minister

Tijdens zijn ontmoeting met zijn Nieuw-Zeelandse collega Murray McCully stelde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders donderdag het ontwerp van het Belgische monument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog voor. Dat krijgt een plaatsje in het Memorial Park in Wellington. Nieuw-Zeeland nodigde eind 2014 een aantal landen uit om in het herdenkingspark in zijn hoofdstad een monument op te richten. Naast de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Frankrijk werd ook België gevraagd.
Ons land schreef in juli vorig jaar een wedstrijd uit voor het ontwerp van het monument. Van de elf inzendingen koos een jury in december voor de ‘Lauwer-Rouw-Krans’ van Nico Van Stichel, een metalen constructie die een mengeling van een rouw- en lauwerkrans voorstelt.
Reynders toonde het ontwerp donderdag aan de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, en sprak van “een teken van erkenning voor de vele Nieuw-Zeelanders die naar België kwamen”. “Het is een mooie mix van de Nieuw-Zeelandse en de Belgische stijl”, reageerde McCully na het zien van het ontwerp.
De ‘Lauwer-Rouw-Krans’ van 2,25m hoog en 8m breed zal in het voorjaar in België gemaakt worden. De Nieuw-Zeelandse regering wil het monument graag op 12 oktober inhuldigen in Wellington. Dat was voor Nieuw-Zeeland de bloedigste dag uit de Slag om Passendale tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het land verloor toen op minder dan vier uur tijd zo’n 845 soldaten.
Ook onze premier kreeg een uitnodiging om de inhuldiging op 12 oktober bij te wonen.

bron: Belga