Winterkoude laat zich dit weekend opnieuw voelen

Winterkoude laat zich dit weekend opnieuw voelen
Langlaufers op de Signale de Botrange. Belga / N. Lambert

Vrijdag en zaterdag wordt het gevoelig kouder, met kans op sneeuwval. In de Oostkantons zijn de langlaufpistes voor het eerst dit jaar opengegaan.

Tijdens de kerstvakantie was het al gevoelig frisser dan de weken ervoor, maar de weersvoorspellingen voor het weekend beloven nog maar klapperende tanden en knikkende knieën.

Door een stevige winterprik in Centraal-Europa zullen de wolken zich in de loop van de avond opstapelen. Omdat de temperaturen rond het vriespunt blijven hangen, bestaat de kans dat de neerslag de vorm van sneeuw aanneemt. Later zou zich dat dan omvormen tot aanvriezende regen of motregen.

Zaterdagochtend kan ook nog wat sneeuw vallen, maar daarna zullen de temperaturen geleidelijk aan de hoogte ingaan. Met temperaturen tussen -3 graden aan de kust en 7 graden in het westen van het land, maakt de sneeuw niet vaak kans om te blijven liggen. Noodweer Benelux waarschuwt wel voor gladde wegen in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Zondag zal het nog steeds zwaarbewolkt zijn, maar de thermometer zal overal in het land positieve cijfers aangeven.

Voor het eerst langlaufen

De voorbije dagen vielen er wel al regelmatig witte vlokken in de Ardennen. Zoveel zelfs dat er een laag van 11 centimeter dik ligt. Voldoende om de langlaufpistes van 5, 6 en 7 kilometer op de Signal de Botrange te openen, al zijn de sporen nog niet voorgevormd.