Wat stoppen met roken met je lichaam doet

Wat stoppen met roken met je lichaam doet
Foto Pexels

Veel mensen hebben zich voorgenomen om in 2017 te stopppen met roken. Wat doet een boycot van nicotine met je lichaam?

Januari, de maand van goede voornemens en evenveel verbroken beloftes. Vaak houdt ook het stoppen met roken maar heel even stand. Daarom hieronder een chronologische lijst van wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met roken.

Na 8 uur:

De eerste ontwennigsverschijnselen steken de kop op. Het is de eerste keer dat je de nood voelt om naar een sigaret te grijpen.

Dag 1:

De piek van je stressniveau. Het is de moment waarop je ontwennigsverschijnselen op hun ergst zijn.

Dag 3:

Ondertussen is alle nicotine al uit je lichaam verdwenen. Je smaak- en geurontvangers hebben de kans gehad om zich te herstellen, waardoor je beter begint te proeven.

Een week:

Vrij van de rook, beginnen de longen zich te herstellen en zich vrij te maken. Bij sommige mensen kan dit gepaard gaan met een hoest.

Twee weken:

De circulatie van je bloedsomloop staat na twee weken op dezelfde hoogte als die van een niet-roker. Hierdoor verbetert de doorbloeding naar onder andere je tandvlees en begint de schade daar zich te herstellen.

Een maand:

Na een maand zonder sigaret zijn alle ontwenningsverschijnselen verdwenen. De woede, nervositeit, slapeloosheid en lichte depressie zouden verleden tijd moeten zijn.

Twee maanden:

Het risico op een hartaanval daalt en de longen functioneren beter.

Drie maanden:

De hoest die voortkwam uit het vrijkomen van de longen, komt na drie maanden niet meer voor. Ondertussen kan je opmerkelijk makkelijker bewegen en sporten.

Zes maanden:

De luchtzakjes in de longen zijn opnieuw aangemaakt en hebben een deel van de rookschade aan de longen kunnen herstellen. Spijtig genoeg zullen de organen nooit 100% in orde zijn.

Een jaar:

Voormalige rokers hebben na een jaar 50% minder kans op een hartaanval, hartaandoening en een beroerte.

Vijf jaar:

Als je vijf jaar aan een stuk van de sigaretten af kan blijven, is het risico op diabetes gedaald naar dat van een niet-roker.

10 jaar en langer:

Na een tien jaar niet te roken, zijn de veranderingen in een lichaam opmerkelijk. De kans op een beroerte is even groot als die van een niet-roker en het risico dat een ex-roker sterft aan longkanker is met de helft afgenomen. Ook het risico op een hartziekte is gelijk aan dat van een niet-roker.