"Noem vegetarisch gehakt geen gehakt"

In Nederland is er debat ontstaan over een ogenschijnlijk banaal onderwerp. Twee Kamerleden willen niet dat vegetarische producten nog vleesnamen dragen.

Vegetarische worst, vegetarische balletjes of vegetarisch gehakt bevatten helemaal geen worst, balletjes of gehakt. Toch dragen ze die naam. Volgens de VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders is dat misleidende informatie. Dat zeiden ze in een parlementaire vraag aan de bevoegde minister. Die vraag kwam er naar aanleiding van een opmerking van de Duitse minister van Landbouw van Beieren Christian Schmidt (CSU) die om dezelfde redenen de naamgeving van vegetarische curryworst, vegetarische schnitzel en consoorten aangepast wilde zien.

Achterban

Volgens tegenstanders is die actie vooral ingegeven om de opmars van vleesvervangers te stoppen. Schmidt zou zo zijn achterban van landbouwers tegemoet willen komen. De ‘Vegetarische Slager’ Jaap Korteweg reageerde bij de Volkskrant: "Dit is makkelijk scoren met Kamervragen. Wij hebben nooit één klacht gehad over een misleidende verpakking."

Koningin

Op de sociaalnetwerksite Twitter regende het dan weer spottende opmerkingen. "Mag er nog wel koninginnesoep worden verkocht als er geen koningin in zit", vroeg iemand zich af. "Érg verwarrend wanneer VVD’ers liberalen worden genoemd. Misschien ook maar verbieden?", klonk het elders.