Wie houdt Van Aert van tweede driekleur?

Belga / D. Stockman

Oostende vormt dit weekend het decor voor het Belgisch kampioenschap. Slokop Wout van Aert is aan de kust logischerwijze de absolute topfavoriet, al is hij beducht voor Toon Aerts.

Die laatste is dan ook de enige Belgische crosser die er dit seizoen al in slaagde om de quasi ongenaakbare Van Aert te kloppen. Op het Europees kampioenschap kon Aerts als ploegmaat nog min of meer rekenen op de steun van zijn kopman, in Baal won hij vorige week geheel op eigen kracht de GP Sven Nys.

Aan de kust treft de boomlange Kempenaar bovendien een parcours dat hem moet liggen. Vooral de veelbesproken loopstrook, die werd ingekort van 300 naar 250 meter, speelt hem in de kaart.

«Op de zware zandstrook moet Toon het best uit de voeten komen», voorspelt Van Aert. De wereldkampioen schuift ook Kevin Pauwels en Tom Meeusen naar voren als potentiële bedreigingen. «Zij zijn misschien de mindere lopers, maar op zo’n zware strook is vooral de conditie van tel», luidt de redenering.

Zelf mikt Van Aert als titelverdediger resoluut op een tweede driekleur in zijn kast. «Ik ga naar Oostende om te winnen en ga uit van mijn eigen sterkte», verzekert de Kempenaar. «Al zal het niet vanzelfsprekend worden.»

Ook bij de vrouwen is er zondag sprake van een ‘één tegen allen’-scenario. Sanne Cant won de voorbije zeven edities van het BK en hoopt daar straks een achtste keer aan toe te voegen. «Zelf beschouw ik Ellen Van Loy als mijn grootste tegenstandster», aldus de renster van IKO-Enertherm.