VN-hulpcoördinator: Hoop op wederopbouw in het Syrische Aleppo

Ondanks de broze wapenstilstand in Syrië keren uit Aleppo gevluchte families naar hun huizen terug en hopen volgens een inschatting van de Verenigde naties op een wederopbouw van de stad. De bevoking van ooit 4 miljoen inwoners is weliswaar gekrompen naar anderhalf miljoen, zei VN-Noodhulpcoördinator voor Syrië, Syed Malik, woensdag in een telefoontje uit Aleppo. Voor het eerst in de bijna zesjarige burgeroorlog met ongeveer 500.000 doden tekent zich deze dagen echte hoop op vrede af. “We beginnen het weerstandsvermogen van de Syriërs te zien. De ziel van Aleppo is er nog steeds. Er is hoop en optimisme”, zei Malik. De omvang van de verwoestingen in het oosten van Aleppo is evenwel schokkend: scholen, ziekenhuizen, straten, woonblokken en winkels zijn vernield of zwaar beschadigd. “De wederopbouw van Aleppo zal veel langer duren en veel meer middelen vergen dan we nu hebben”.
Vele kinderen zijn de afgelopen vier of vijf jaar niet naar school geweest en zijn zwaar getraumatiseerd. De rehabilitatie van de kinderen zal veel tijd en werk nodig hebben, zei Malik. Toch heerst er ook bij hen optimisme: “Kinderen komen buiten en spelen in de kapotte gebouwen en het puin”.
De Syrische regering van president Bashar al-Assad had Aleppo twee weken geleden weer volledig onder haar controle gebracht. Rusland had het offensief tegen de rebellenbastions met massale luchtaanvallen ondersteund.

bron: Belga