Schauvliege: “Europese consensus over compensatie grootverbruikers energie”

Schauvliege: "Europese consensus over compensatie grootverbruikers energie"

Er bestaat een Europese consensus over de compensatie van het concurrentieel nadeel dat grote bedrijven ondervinden omwille van hun energieconsumptie. Dat zegt minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) hekelde vandaag dat energie-intensieve bedrijven dit jaar bijna 40 miljoen euro subsidie hebben gekregen uit het Vlaams Klimaatfonds. Op die manier worden ze gecompenseerd voor doorgerekende emissierechten. Energieproducenten schuiven de emissierechten die ze moeten betalen immers door naar de verbruikers, waardoor die mogelijk een concurrentieel nadeel ondervinden tegenover bedrijven uit andere werelddelen.

Europa stort de opbrengst van die emissierechten terug naar de lidstaten, waar het in hun Klimaatfonds belandt. Volgens Danen moet dat geld worden gebruikt voor projecten die een CO2-besparing opleveren en niet voor compensaties. Joke Schauvliege stelt dat er Europese consensus over het systeem bestaat. Het wordt gehanteerd door onze belangrijkste handelspartners, waaronder Duitsland. “Via de compensatie wordt vermeden dat bedrijven wegtrekken naar landen waar minder strenge of geen regels gelden”, is te horen op haar kabinet. “Nu blijven ze hier en produceren ze volgens onze normen. Het wereldwijde klimaat vaart er wel bij.”

De Europese regels voor het compensatiesysteem werden opgesteld in 2012. Daarin is vastgelegd dat de steun moet afnemen in de tijd. “Het systeem komt ook ter sprake in de Vlaamse Klimaatresolutie, die is ondertekend door Johan Danen”, merkt het kabinet op. In die resolutie is te lezen dat de compensatie vanaf 2021 moet worden geactualiseerd op basis van de nieuwe CO2-emissiefactor die door de Europese Commissie zal worden vastgelegd.

bron: Belga