Reynders bezoekt hervestigingscentrum voor vluchtelingen in Auckland

Reynders bezoekt hervestigingscentrum voor vluchtelingen in Auckland

Op de eerste dag van zijn bezoek aan Nieuw-Zeeland bracht minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een bezoek aan het Mangere Refugee Resettlement Centre in Auckland, om zogenaamde best practices uit te wisselen. Het centrum is de plaats waar alle vluchtelingen die Nieuw-Zeeland opneemt via het hervestigingsprogramma van de Verenigde Naties hun eerste zes weken doorbrengen. Ze krijgen er onder meer taallessen en een medische screening, en er wordt een hervestigingsplan voor hen opgesteld. Na die zes weken worden ze verdeeld over zes regio’s in Nieuw-Zeeland, waar ze nog steeds intensief begeleid worden.

Het land stuurt teams overzee om vluchtelingen die op de VN-lijst staan ter plekke te interviewen en te selecteren. Het gaat voornamelijk om families, slechts vijf procent zijn alleenstaande mannen. Ook zijn er geen niet-begeleide minderjarigen bij. Reynders wees erop dat de situatie voor België heel wat anders is. “We hebben in 2015 47.000 vluchtelingen gehad in België, hier nemen ze jaarlijks ongeveer 1.000 vluchtelingen op. Het is makkelijker om dan voor elke familie een echt programma te hebben, dan met zoveel meer in België of andere Europese landen.”

Volgens Reynders kan België misschien wel eenzelfde aanpak als Nieuw-Zeeland hanteren, maar is er eerst nood aan een beter migratiebeleid op Europees vlak. “Een echte controle van de externe grenzen, een onmiddellijke registratie aan de grens van de Europese Unie, en dan een herverdeling”, legde hij uit.

In het jaar 2016-2017 zullen er een duizendtal vluchtelingen in het Mangere Refugee Resettlement Centre verblijven: de 750 jaarlijkse plaatsen en daarbovenop nog 250 Syrische vluchtelingen. In juni 2016 besliste de Nieuw-Zeelandse regering dat de jaarlijkse 750 plaatsen vanaf 2018-2019 worden opgetrokken tot 1.000.

Minister Reynders’ bezoek aan Nieuw-Zeeland duurt nog tot en met zaterdag. De komende dagen zal hij er onder meer de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Handel ontmoeten.

bron: Belga