Rechtbankvoorzitter Hennart noemt uitspraak Bonte over wereldvreemde rechters "schadelijk"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Luc Hennart, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, noemt de uitspraken van burgemeester Hans Bonte (sp.a) uit Vilvoorde vandaag "ontzettend schadelijk". Volgens Bonte is een deel van de magistratuur "wereldvreemd", althans in radicalismezaken. "Zijn woorden zijn ontzettend schadelijk. Hij brengt het werk van de rechter in diskrediet, terwijl die wel degelijk voeling heeft met de realiteit. Geen zaak is dezelfde en je moet respect opbrengen voor de beslissing van de rechter. Zeggen dat de rechters wereldvreemd zijn, is idioot. En het schept een uiterst gevaarlijk klimaat", zegt Hennart. Volgens hem beschadigen dergelijke uitspraken de goede werking van de rechters in een democratische rechtsstaat.

Bonte zegt in De Standaard en Het Nieuwsblad dat de ons bekende terroristen in regel geëvolueerd zijn van kleine straatcriminaliteit tot georganiseerde misdaad, banditisme en uiteindelijk terrorisme. Hij hekelde dat er - ook vandaag nog - onvoldoende aandacht is voor jonge boefjes. "Helaas stel ik keer op keer vast dat jeugdhulpverleners en jeugdrechters totaal voorbijgaan aan de risico's die een kwetsbare groep jongeren uit migrantengezinnen, die niet zelden opgroeien in erbarmelijke omstandigheden, in zich draagt", zei hij. Hij verweet sommige rechters, vooral Franstalige van de Brusselse rechtbank, dat ze radicaliseringsprocessen niet onder ogen zien en daarom "wereldvreemd" zijn.

Volgens de kranten zijn de uitspraken van Bonte opvallend, omdat de N-VA nog een storm van kritiek over zich kreeg toen N-VA-voorzitter Bart De Wever over "wereldvreemde rechters" sprak in de zaak van een Syrisch gezin dat een humanitair visum vroeg. "Wat de uitspraak van de N-VA in de visumrel betreft, vind ik de aantijging niet op haar plaats", zei Bonte daarover. "Zij zijn vooral bezig met profilering. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die dat van mij zeggen, maar ik probeer problemen duidelijk te benoemen om te komen tot oplossingen."

bron: Belga