Jovenel Moïse officieel verkozen tot Haïtiaanse president

Jovenel Moïse officieel verkozen tot Haïtiaanse president
Jovenel Moïse officieel verkozen tot Haïtiaanse president

Jovenel Moïse is officieel de president-elect van Haïti. Hij won de eerste ronde van de verkiezing van 20 november met 55,06 procent van de stemmen, zo blijkt uit de officiële resultaten op de websitte van de verkiezingscommissie. Moise neemt om 7 februari de fakkel over van interimpresident Jocelerme Privert, die in februari 2016 werd verkozen nadat zijn voorganger Michel Martelly vertrok zonder opvolger te hebben. De publicatie van de de resultaten betekent een einde aan een lang verkiezingsproces dat in 2015 in gang werd gezet en geleid heeft tot een politieke en economische stilstand in het arme Caraïbische land.
De eerste ronde van de verkiezing vond oorspronkelijk plaats op 25 oktober 2015. Moïse kwam toen ook al als winnaar uit de bus, maar door beschuldigingen van fraude bij de verkiezing werd de stemming geannuleerd. De verkiezing werd daarna nog eens uitgesteld vanwege de doortocht van de verwoestende orkaan Matthew in oktober vorig jaar.
Toen de verkiezing uiteindelijk plaatsvond op 20 november, verliep die zonder grote incidenten. De voorlopige resultaten, waarbij Moïse 55 procent van de stemmen haalde, werden gepubliceerd op 28 november en meteen verworpen door de oppositie. De opkomst van de verkiezing bedroeg slechts 21 procent.
“Er was geen massale fraude, al heeft de analyse van 12 procent van de stembiljetten onregelmatigheden aan het licht gebracht die het verkiezingsproces niet zouden hebben beïnvloed”, zegt de verkiezingscommissie nu na een week van analyses.

Bron: Belga