Arrestatiebevel tegen contactpersoon van Amri op verdenking van uitkeringsfraude

Arrestatiebevel tegen contactpersoon van Amri op verdenking van uitkeringsfraude

Het Duitse federaal parket heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd op verdenking van uitkeringsfraude tegen een contacpersoon van Anis Amri, de vermoedelijke dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Het vermoeden, dat hij bij de aanslag betrokken was, kon niet hard gemaakt worden voor een arrestatiebevel, zei woordvoerster Frauke Köhler van het Duits Openbaar Ministerie in Karlsruhe. Volgens de openbare aanklager in Berlijn zou de 26-jarige Tunesiër met minstens twee valse namen van april tot november 2015 in verschillende steden ten onrechte uitkeringen volgens de ‘Asylbewerberleistungsgesetz’ ontvangen hebben. Daarom werd hij sinds de lente van 2016 doorgelicht.

De man werd in verband met het onderzoek naar de aanslag in een Berlijns vluchtelingenverblijf in voorlopige hechtenis genomen. Hij had volgens het parket Amri in een restaurant ontmoet op de vooravond van de aanslag en zich intensief met hem bezig gehouden. Het parket nam in zijn verblijf communicatiemiddelen in beslag, die nu onderzocht worden.

Het lijk van Amri bevindt zich nog steeds bij de onderzoeksinstanties in Monza. Tot dusver heeft niemand het lijk opgeëist, ook niemand van de familie, meldde het nieuwsagentschap ADN Kronos onder aanhaling van de autoriteiten. Het lichaam van de Tunesiër zou nog verder onderzocht worden, bijvoorbeeld om na te gaan of hij niet onder invloed was van drugs.

De 24-jarige Tunesiër werd op 23 december in Sesto San Giovanni bij Milaan door de politie doodgeschoten. Het Duitse Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat hij de aanslag met een Poolse vrachtwagen op de kerstmarkt in Berlijn heeft gepleegd. Twaalf mensen zijn toen omgekomen.

bron: Belga