Zweeds experiment met zesurige werkdag mislukt

Foto Pexels

Een Zweeds experiment waarbij werknemers slechts zes uur per dag werkten is op een sisser uitgedraaid. De voordelen voor het personeel wegen voorlopig niet op tegen de extra kosten. Daarom heeft het gemeentebestuur van Göteborg na een proeftijd van twee jaar besloten dat het systeem te duur is om in te voeren.

Zo moesten er 17 extra personeelsleden worden aangenomen om de ‘verloren’ uren van de overige 68 personeelsleden in te vullen. Dat kostte in totaal 12 miljoen kronen (1,25 miljoen euro) extra. Het project werd gesponsord door de stad, dat oorspronkelijk 8 miljoen kronen (840.000 euro) daarvoor uittrok.

Ondanks de hogere kostprijs toonde het experiment wel aan dat de medewerkers zich gezonder voelden, dat er minder ziekteverzuim was en dat de patiënten beter verzorgd werden door het personeel.

Het Göteborg-experiment is een van de vele studies die het Scandinavische land doet om de gerenommeerde verzorgingsstaat nog beter te maken. De proef werd dan ook door de hele wereld gevolgd, omdat Zweden fungeert als rolmodel op het vlak van arbeidsorganisatie.