Video: wat er gebeurt als je je knokkels kraakt

Youtube / Vox

Iedereen heeft wel een vriend(in) die het graag doet: zijn knokkels kraken. Maar heb je je ooit al afgevraagd wat er precies gebeurt op zo’n moment en of het schadelijk kan zijn voor je gewrichten?

Een onderzoeksteam aan de universiteit van Alberta in Canada heeft een MRI video gebruikt om te weten te komen waarom je knokkels geluid maken wanneer je ze kraakt, en hoe dat er uitziet.

 

 

Een andere video legt uit wat er precies gebeurt en of het slecht is, als dat knokkels-gekraak.

 

 

De video legt uit dat er zich een synoviale (glijmiddel-achtige) vloeistof  tussen gewrichten bevindt die gas vrijlaat wanneer je je knokkels uitstrekt. Dit gas vormt bubbels die barsten, wat leidt tot het geluid waar zovelen een hekel aan hebben.

Maar is de gewoonte naast irritant ook gevaarlijk? Vox haalt twee studies aan. De eerste, uitgevoerd door onderzoeker Donald Unger, toonde aan dat al dat kraken geen artritis veroorzaakt. Unger kraakte gedurende zestig jaar enkel de gewrichten in zijn linkerhand, niet zijn rechterhand.

De tweede studie uit 1990 stelde vast dat kraken kan leiden tot een vermindering in grip en een toename in hand-zwelling.

Er kan dus eigenlijk wel besloten worden dat de kraak-gewoonte niet gevaarlijk is. Wat niet wegneemt dat het vreselijk irritant blijft.