Rusthuisverbod voor bejaarde man na verkrachting van dementerende vrouw

De correctionele rechtbank van Leuven heeft een 79-jarige man een verbod opgelegd om de volgende drie jaar alleen rusthuizen te betreden. De bejaarde verkrachtte in 2015 een dementerende vrouw in een rusthuis in Tienen. Hij werd daarvoor veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Ferdinand F. uit Landen werd op 2 september 2015 in een rusthuis in Tienen door verplegend personeel betrapt in een kamer terwijl hij zich vergreep aan een zwaar dementerende vrouw van 91 jaar. De 79-jarige man nam de vlucht maar werd al snel ingerekend. Aanvankelijk gaf hij de zedenfeiten toe maar in zijn tweede verklaring minimaliseerde hij die. Het slachtoffer, een vriendin van zijn echtgenote, zou zelf het initiatief genomen hebben en hem verleid hebben.

De rechtbank hechtte geen geloof aan die beweringen en de theorie van uitlokking. Zowel verkrachting als aanranding van de eerbaarheid werden bewezen geacht, met de verzwarende omstandigheid dat het slachtoffer zich in een kwetsbare toestand bevond. De dader werd eerder tweemaal, in 1966 en 1974, geïnterneerd voor zedenfeiten met minderjarigen.

Omdat F. bij zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling psycho-medische begeleiding volgde, achtte de rechter een effectieve gevangenisstraf niet aangewezen. De bejaarde man werd veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel gedurende drie jaar, onder vijf strikte voorwaarden. Een daarvan is een verbod om nog een rusthuis te betreden, tenzij in eigen familieverband. De man werd voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

bron: Belga