Republikeinen trekken voorstel voor bepreking van rol ethische waakhond weer in

De Republikeinse volksvertegenwoordigers hebben hun voorstel om de onafhankelijke ethische waakhond van het parlement aan banden te leggen weer ingetrokken. Na kritiek van president-elect Donald Trump werd beslist om niet door te zetten met het voorstel, zo melden Amerikaanse mdia. Republikeinen hadden maandag achter gesloten deuren beslist om de ethische waakhond van de parlementsleden, die in werd 2008 opgericht na enkele corruptieschandalen, aan wijzigingen te onderwerpen. Het ethische bureau zou een nieuwe naam krijgen, mag geen anonieme tips meer behandelen, mag niet meer communiceren met de buitenwereld en zou onder de rechtstreekse controle komen van het parlement. De Congresleden zouden dus ook onderzoeken kunnen laten stilleggen.

Maar het zal nu toch niet zo ver komen, zo melden onder meer CNN en NBC. De leiders van de Republikeinen waren dinsdagmorgen in spoed bijeengekomen om over de stemming van het ontwerp te overleggen.

De koerswijziging komt er nadat Donald Trump, nochtans van dezelfde partij, via het onvermijdelijke Twitter de beslissing van de parlementairen bekritiseerde. “Met alles wat het Congres moet doen, moeten ze nu echt van het verzwakken van het onafhankelijke ethische orgaan hun eerste werk en hun eerste prioriteit maken”, zei de president-elect. “Concentreer jullie op de fiscale hervorming, de gezondheidszorg en alle andere belangrijker zaken! “.
Het voorstel van de parlementsleden kwam dan ook erg ongelegen voor Trump, die tijdens zijn campagne beloofd had de corruptie aan te pakken.

bron: Belga