Presidentsverkiezingen Gambia – Voorzitter kiescommisie is land ontvlucht

De voorzitter van de Gambiaanse kiescommissie, de tachtiger Alieu Momar Njai, is het land ontvlucht nadat hij doodsbedreigingen kreeg. Dat meldt een neef aan DPA. Njai riep Adama Barrow na de presidentsverkiezingen van begin december uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen, maar zittend president Yahya Jammeh weigert op te stappen en wil naar de rechtbank om de uitslag aan te vechten. Jammeh leidt het land al meer dan twintig jaar met ijzeren vuist. Waarheen Njai gevlucht is, is niet duidelijk. “Hij wilde het land niet verlaten, maar de familie heeft druk uitgeoefend op hem”, aldus de neef.
Eerder hadden de veiligheidsdiensten het kantoor van de kiescommissie al bezet en medewerkers wekenlang de toegang geweigerd. Intussen hebben zij het gebouw wel alweer verlaten.

Vandaag werd met Afri Radio opnieuw een privé-radio stilgelegd, de derde al op een paar dagen tijd. Dat meldt de Gambia Press Union. De Union vreest dat het sluiten van de radiozenders het begin vormt van een repressie van de onafhankelijke media, nu de politieke crisis verder escaleert.
Gisteren nog zei Barrow dat hij op 19 januari de eed zal afleggen, zoals de grondwet voorschrijft – ondanks Jammehs plannen om naar de rechtbank te stappen.

Aanvankelijk had Jammeh, in een live uitgezonden telefoongesprek met Barrow, zijn nederlaag toegegeven, maar daarop kwam hij enkele dagen terug. Vanuit de internationale gemeenschap kwamen talrijke oproepen om de wil van het volk te respecteren, maar Jammeh lijkt niet van plan daarop in te gaan.

bron: Belga