“Oudejaarsnacht niet erger dan anders maar was ook niet ‘rustig'”

Oudejaarsnacht niet erger dan anders maar was ook niet 'rustig'

De nacht van 31 december op 1 januari was voor de Brusselse brandweer niet zwaarder dan andere jaren maar verliep zeker niet “rustig”, zoals in diverse media gemeld werd. Dat valt te horen bij de Brusselse brandweer. Die maakt, net zoals politie en parket, melding van brandstichtingen van vuilnisbakken en voertuigen, en van meerdere incidenten waarbij de brandweer bekogeld werd met stenen, flessen en vuurpijlen. “We willen niet dramatiseren maar erover zwijgen, is ook geen oplossing”, zegt brandweerkapitein Karel Lambert. De Brusselse brandweer telde in oudejaarsnacht, tussen 21 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends, 650 interventies, waarvan 90 brandinterventies. “650 interventies is ongeveer dubbel zoveel als op andere dagen”, zegt kapitein Karel Lambert. “Dat is niet erger dan andere jaren, maar zeggen dat de nacht ‘rustig’ verlopen is, is een foute voorstelling.”

Erger vindt de brandweer dat ze bij verschillende interventies bekogeld werd, onder meer met vuurpijlen. “In sommige gevallen zijn het waarschijnlijk mensen in feeststemming die niet verder nadenken, of stoerdoenerij, maar het gebeurt meer dan eens dat zo’n vuurpijl een brandweerwagen raakt.”

Brandweerwagens die al of niet opzettelijk bekogeld worden met vuurpijlen is één zaak. Maar als ook brandweerlui zelf het doelwit worden van vuurpijlen of stenen, gaat het voor de Brusselse brandweer echt wel een brug te ver. “Enkele jaren geleden is al een collega gewond geraakt toen hij bekogeld werd”, zegt kapitein Lambert. “Het is ook frustrerend dat wij bekogeld worden terwijl we enkel tussenbeide komen om de mensen te helpen.”
Kapitein Lambert legt er wel de nadruk op dat het niet de bedoeling is een polemiek te voeren. “We moeten onderzoeken waarom die mensen dat doen, maar daarvoor moeten we er wel kunnen over spreken.”

bron: Belga