Nieuwe VN secretaris-general Guterres is begonnen aan zijn taak

Nieuwe VN secretaris-general Guterres is begonnen aan zijn taak
Nieuwe VN secretaris-general Guterres is begonnen aan zijn taak

De Portugees Antionio Guterres is vandaag in New York begonnen aan zijn eerste werkdag als nieuwe secretaris-generaal bij de Verenigde Naties. De kersverse VN-baas noemde het een “eer” om een collega van de VN-medewerkers te zijn. Het is zijn “hoogste doel” om in de komende vijf jaar een luisterend oor te bieden voor de bekommernissen en adviezen van zijn personeel, klonk het. Eerder op de dag had Guterres in het hoofdkantoor van de verdragsorganisatie al een krans neergelegd ter nagedachtenis van alle VN-personeel dat tijdens de uitoefening van de job is overleden.

De 67-jarige Guterres, ex-premier van Portugal en voormalig hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie, spreekt vloeiend vier talen en wordt mede daarom gezien als een goede onderhandelaar. Die vaardigheden zal hij nodig hebben om zijn grootste uitdaging, de erg bloedige oorlog in Syrië, tot een goed einde te brengen. In zijn nieuwjaarsboodschap had Guterres al laten verstaan dat hij hoopt van 2017 “het jaar van de vrede” te maken.

Guterres vervangt de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, die 10 jaar aan het hoofd van de Verenigde Naties stond. De secretaris-generaal wordt verkozen voor een ambtstermijn van vijf jaar, die een keer kan worden verlengd.

Bron: Belga