Jongen die uren in de kou op balkon stond buiten levensgevaar

De zesjarige jongen die vorige week maandag uren in de kou op een balkon moest staan in Sint-Joost-ten-Node verkeert niet langer in levensgevaar. Dat meldt het Brusselse parket. De jongen was maandagavond in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis en vocht al die tijd voor zijn leven. Zijn moeder en stiefvader werden door de onderzoeksrechter aangehouden en in verdenking gesteld van het folteren van minderjarigen door hun ouders of een persoon die gezag over hen heeft. Het waren de ouders zelf die maandagavond omstreeks 20 uur de hulpdiensten verwittigden. Bij aankomst in de flat van het gezin in de Verbondstraat troffen de hulpdiensten het jongetje bewusteloos en onderkoeld aan. Het was hen ook meteen duidelijk dat het kind ondervoed was en tekenen van mishandeling vertoonde. Hetzelfde gold voor zijn tweelingzusje. Beide kinderen werden overgebracht naar het ziekenhuis en de jongen verkeert daar nog steeds in zeer kritieke toestand.

De moeder en de stiefvader werden door de lokale recherche van de politiezone Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) verhoord en van hun vrijheid beroofd. Uit die verhoren zou blijken dat de jongen van 5 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds op het balkon had moeten blijven, als straf omdat hij zelf eten had gezocht in de keuken.
Volgens de moeder sliep zij de hele dag en is het de stiefvader die de kinderen mishandelde en de jongen gestraft had. De stiefvader heeft de feiten toegegeven, maar lijkt volgens zijn advocaat de ernst van zijn daden niet te beseffen.

bron: Belga