Bezoek Reynders aan Fiji en Nieuw-Zeeland – Reynders biedt Fiji Belgische ondersteuning voor COP23

Bezoek Reynders aan Fiji en Nieuw-Zeeland - Reynders biedt Fiji Belgische ondersteuning voor COP23

Tijdens de ontmoeting van minister van Buitenlandse Zaken Reynders met de Fijische premier Frank Bainimarama ging veel aandacht naar de klimaatsverandering. Reynders bood het land alle ondersteuning aan bij het voorzitterschap van de COP23, en nodigde de klimaatexperts van Fiji uit voor een workshop in België, die doorgaat van 7 tot 9 maart. De klimaatsverandering staat hoog op de agenda voor Fiji, dat zijn voortbestaan hierdoor bedreigd ziet. “Fiji neemt een leidersrol op dit vlak”, zo legde de premier uit.
Concreet zit Fiji tussen 5 en 9 juni een VN-conferentie in New York over de implementatie van de SDG14 voor, de doelstelling omtrent het behoud en duurzaam gebruik van de oceanen. Het land doet dat samen met Zweden. Van 6 tot 17 november zit Fiji dan de COP23 in het Duitse Bonn voor, de VN-klimaatconferentie die volgt op de COP22 in Parijs.
Didier Reynders nodigde Fiji uit op een workshop die van 7 tot 9 maart in Brussel en Oostende georganiseerd wordt over biodiversiteit en oceanen, die gesponsord wordt door de FOD Buitenlandse Zaken. “Het zou een goede voorbereiding zijn op jullie conferentie in juni in New York”, aldus Reynders, die aanbood om de deelname van de Fijische experten aan de workshop in België te financieren. Daarnaast werd Fiji ook uitgenodigd op een conferentie in de marge van de VN-conferentie in juni in New York, die België samen met Tonga organiseert.
Tot slot bood Reynders Fiji bij de voorbereiding van het voorzitterschap van de COP23 de hulp van de Belgische klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele aan.
Na de ontmoeting met premier Bainimarama bracht de minister nog een bezoek aan de minister van Handel, het ministerie van Gezondheid en Medische Diensten en aan de president van Fiji, George Konrote.

bron: Belga