“Annexatie van de Krim door Rusland was niet illegaal”, stelt Marine Le Pen

Annexatie van de Krim door Rusland was niet illegaal
Annexatie van de Krim door Rusland was niet illegaal

De Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen vindt dat de annexatie van het schiereiland de Krim door Rusland “niet illegaal” gebeurde. Dat heeft ze verklaard in interviews met Franse media. Le Pen gaat daarmee lijnrecht in tegen de positie van de EU en de VS. “Ik geloof absoluut niet dat er sprake was van een illegale annexatie. Er was een referendum en de inwoners van de Krim wilden naar Rusland”, zegt ze in een gesprek met BFM TV en met de radiozender RMC. “Ik zie niet in waarom het gerechtvaardigd is om dat referendum in vraag te stellen”.

Het schiereiland in de Zwarte Zee werd in maart 2014 door Rusland geannexeerd, na een militaire interventie die gevolgd werd door een referendum. Bij die volksraadpleging stemde meer dan 95 procent van de inwoners voor toetreding tot Rusland. Maar Kiev en de westerse landen stellen dat het gaat om een illegaal referendum. Ze erkennen de uitslag niet.

Het conflict in Oekraïne heeft gezorgd voor een felle bekoeling van de relaties tussen Rusland en het westen. Marine Le Pen pleit in het interview evenwel voor “strategische relaties” tussen Frankrijk en Rusland. Dat is volgens haar nodig in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Bron: Belga