Verrassend: Marouane Fellaini kreeg meeste media-aandacht het afgelopen jaar

Marouane Fellaini
Marouane Fellaini

Van alle Rode Duivels kreeg middenvelder Marouane Fellaini dit jaar de meeste naamsvermeldingen in de Belgische pers.

Uit een studie van Belga Solutions blijkt dat de middenvelder van Manchester United vooral in de tweede jaarhelft vaak genoemd werd, zowel in de geschreven als in de digitale media. Eden Hazard en Thomas Meunier nemen respectievelijk de tweede en derde plek in, gevolgd door Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku.

Positief en negatief

Dat Fellaini de meest voorkomende Rode Duivels-naam is in Belgische media, heeft hij niet enkel aan successen te danken. Big Fella piekte een eerste keer op 1 juli, na de nederlaag op het EK tegen Wales. Daarbij schreven de media zeer negatief over Fellaini. Vooral op Twitter was het aantal negatieve berichten die dag enorm hoog. Hij kreeg zo’n 2.710 Twittervermeldingen. Ook op 4 december ging Marouane negatief over de tongen in zowel print- als digitale media doordat hij een penaltyfout maakte in de Premier League-wedstrijd tegen Everton. Daardoor kon de ploeg van Romelu Lukaku de wedstrijd winnen.

Gelukkig kreeg Fellaini ook positieve vermeldingen: voor de eerste interland van bondscoach Roberto Martínez liet die laatste verstaan dat hij ‘het unieke profiel van Fellaini’ wel kon appreciëren. Fellaini’s naam ging in 2016 ruim 51.000 keer over de tongen.

Eden Hazard

Eden Hazard
Eden Hazard

Wat naamsvermelding betreft gaat Eden Hazard lopen met de tweede plaats. Hij werd 38.444 keer vermeld. De middenvelder van Chelsea droeg tijdens interlands vaak de kapiteinsband in afwezigheid van Vincent Kompany. Hij werd tot ‘Man van de Match’ uitgeroepen na de overtuigende overwinning tijdens het EK tegen Hongarije. Enkele dagen later miste hij een training door een blessure. Dat leverde hem die dag 356 naamsvermeldingen op. Na het EK werd Hazard minder vaak vermeld, maar door zijn constante prestaties bij club Chelsea verdween hij nooit helemaal uit de aandacht.

 

 

Thomas Meunier

Thomas Meunier
Thomas Meunier

De top 3-naamsvermeldingen van Rode Duivels mag Thomas Meunier afsluiten. Tijdens het EK gaf hij enkele mooie assists waardoor ploegmaats konden scoren, maar zijn absoluut piekmoment in (voornamelijk online) vermeldingen kwam er op 2 november. Toen scoorde hij in de slotminuut van de Champions League-wedstrijd tegen Basel het winnende doelpunt voor zijn club Paris-Saint-Germain. In de Belgische pers, maar ook op sociale media, wordt lovend over een ‘wereldgoal’ gesproken. Meunier kreeg iets meer dan 36.000 vermeldingen achter zijn naam.

De andere Rode Duivels waarover dit jaar het vaakst werd geschreven zijn Kevin de Bruyne (34.409), Romelu Lukaku (22.361), Vincent Kompany (16.035), Dries Mertens (14.605), Jan Vertonghen (11.689), Axel Witsel (11.461) en Radja Nainggolan (10.831).

Belga Solutions onderzocht welke Rode Duivels het grootst aantal mediavermeldingen kreeg, en wanneer. 18 Belgische kranten en 49 Belgische magazines, maar evengoed mediawebsites of sociale media zoals Twitter, Facebook en enkele blogs werden daarvoor doorzocht.