Belgische media vermelden Greg Van Avermaet vaker dan zijn collega’s

Greg Van Avermaet
Greg Van Avermaet

2016 was hét jaar van wielrenner Greg Van Avermaet: na een ritzege en Gele Trui in de Tour won hij deze zomer in Rio de Janeiro Olympisch goud voor de wegrit. Niet verwonderlijk is Greg dan ook de wielrenner die het afgelopen jaar de meeste vermeldingen kreeg in Belgische media.

Uit cijfers die Belga Solutions vrijgeeft blijkt dat Greg Van Avermaet de meest genoemde wielrenner van 2016 is in Belgische media, maar ook bijvoorbeeld op Facebook en Twitter. De ritwinst en Gele Trui in de Tour zorgden voor een eerste piek in het aantal vermeldingen van de naam ‘Van Avermaet’. Het Olympisch goud maakte dat de BMC-renner ook op jaarbasis het vaakst aan bod kwam. Zijn naam verscheen 20.136 keer waarvan 3.944 keer in geschreven media.

Kannibaal van Baal

Sven Nys
Sven Nys

Hij neemt daarmee een ruime voorsprong op Sven Nys. Die zette begin dit jaar een punt achter zijn topsportcarrière en is sindsdien als teammanager bij Telenet Fidea aan de slag. Een vierde plaats op het WK in januari en zijn laatste koers drie weken later zorgden ervoor dat de Kannibaal van Baal de eerste maanden van het jaar domineerde. Zijn naam verscheen 14.659 keer in de printmedia en online. Hij wordt op de voet gevolgd door Wout Van Aert. Die kreeg 14.569 vermeldingen. Van Aert kreeg verscheen vaker in geschreven media, maar Nys werd meer vernoemd op digitale media.

 

Tom Boonen
Tom Boonen

 

Tom Boonen

De naam Tom Boonen werd op twee piekmomenten vermeld: de tweede plaats in Parijs-Roubaix op 2 april en een bronzen medaille op het wereldkampioenschap in oktober. De Bom uit Balen hangt na Parijs-Roubaix 2017 zijn fiets aan de haak.

 

 

Jolien D’Hoore

Jolien D'Hoore
Jolien D’Hoore

De enige vrouw in het top 15-lijstje is baanwielrenster Jolien D’Hoore. Met haar Olympisch brons in Rio verzekerde ze zich enkele maanden later van de Kristallen Fiets. Sinds 2016 wordt die voor het eerst apart aan vrouwen en mannen uitgereikt.

De wielrenners die eveneens op veel aan bod kwamen in 2016 zijn afwisselend wegwielrenners en veldrijders. Philippe Gilbert, Tim Wellens, Jasper Stuyven, Thimoty Dupont, Kevin Pauwels, Jens Debusschere, Michael Vanthourenhout, Jens Keukeleire, Jürgen Roelandts en tweevoudig Belgisch kampioen veldrijden Klaas Vantornout sluiten het lijstje af.