Ritwinst en kopzorgen in Dakar voor Jean-Marc Fortin

Ritwinst en kopzorgen in Dakar voor Jean-Marc Fortin

Nasser Al-Attiyah (Toyota) heeft maandag de eerste klassementsrit van de Dakar 2017 gewonnen. Een zege met een Belgisch tintje, want de Qatarees rijdt voor het Belgische Overdrive Racing. Teammanager Jean-Marc Fortin ziet vier van zijn wagens in de top tien staan. Toch zijn er ook kopzorgen. Net na de finish ontstond er een brandje, veroorzaakt door een olielek, aan de wagen van Al-Attiyah. Teammaat Giniel De Villiers nam de Qatarees op sleeptouw tot aan het bivak.
“De ritzege van Al-Attiyah is voor ons een uitstekend begin van de Dakar 2017”, reageerde Fortin. “Fijn om met een zege te beginnen. Het enige minpunt is dat de motor vlak na de finish vuur vatte door een olielek. De brand stelde niet zoveel voor, maar Nasser mocht de motor niet meer laten draaien. Dat De Villiers hem tot aan het bivak trekt, is toegestaan door het reglement. Straks zullen we alles herstellen, zodat Nasser dinsdag met een frisse wagen kan starten. Gelukkig dat dit vandaag en niet morgen gebeurt, want dan zou het einde verhaal zijn.”

“Xavi Pons werd tweede, maar hij zou straftijd krijgen vanwege overdreven snelheid, waardoor drie van mijn wagens in de top vier zouden komen te staan. Dat is leuk, maar veel stelt het niet voor. Dinsdag wacht ons een rit van 275 kilometer. Er zit al een beetje navigatie in verwerkt, maar het is slechts een voorsmaakje van wat ons woensdag te wachten staat. Dan klimmen we boven de 3.000 meter en kan het echte werk beginnen.”

.

bron: Belga