Reynders onderzoekt mogelijkheden voor Fiji na Cotonou-akkoord

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de eerste dag van zijn tweedaagse bezoek aan Fiji wilde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag vooral weten welke mogelijkheden het land heeft wanneer het Cotonou-akkoord zal aflopen. Minister Reynders bezocht vandaag eerst de Fiji Sugar Corporation, een suikerfabriek die in handen is van de overheid waar ruwe suiker wordt geproduceerd. Daarna bezocht hij een onderzoeksinstituut van de Europese Unie dat bekijkt op welke manieren de productiviteit in de suikersector verhoogd kan worden.

Momenteel exporteert Fiji 99 procent van zijn suiker naar de Europese Unie, maar dat zal vanaf eind 2017 niet meer mogelijk zijn. Dan komt er door een beslissing van het Europees Hof van Justitie een einde aan het Cotonou-akkoord. Dat is een verdrag tussen de Europese Unie en de zogeheten ACS-landen: de minder ontwikkelde landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, het Caribische gebied en de Stille Oceaan. Het garandeerde onder meer een betere prijs voor de suiker vanuit Fiji, maar als gevolg van de beslissing van het Europees Hof is dat binnenkort juridisch niet meer mogelijk.

Volgens Reynders heeft Fiji nu drie mogelijkheden. Zo kan de kwaliteit van de suiker verbeterd worden, door bijvoorbeeld naar raffinaderijen te evolueren. Er kan gestreefd worden naar een diversificatie van de productie, door meer fruit te gaan telen. Of er kan gezocht worden naar andere markten voor de afzet van hun suiker, zoals Noord-Korea of Japan.

Morgen zal Reynders, op de tweede en laatste dag van zijn missie in Fiji de hoofdstad Suva bezoeken, waar hij de premier, de minister van Buitenlandse Handel en de minister van Sociale Zekerheid zal ontmoeten.

bron: Belga