Dodental na opstand in Braziliaanse gevangenis loopt op tot 60

Bij de opstand in een gevangenis in de Braziliaanse stad Manaus zijn nu al zeker 60 gevangenen om het leven gekomen. Dat heeft Pedro Florencio, het hoofd van het gevangeniswezen van de deelstaat Amazonas maandag meegedeeld. Volgens Florencio gaat het om de grootste slachtpartij in een gevangenis ooit in die deelstaat.
De opstand in de Anisio Jobim-gevangenis brak zondagavond uit. Aanleiding was een gevecht tussen de leden van twee rivaliserende drugsbendes. Volgens Sergio Fontes, het hoofd van de veiligheidsdiensten in Amazonas, werden verschillende gevangenen onthoofd.
De opstandige gevangenen namen ook twaalf cipiers gegijzeld, maar die werden na onderhandelingen met de politie vrijgelaten.
Alles samen heeft de opstand ongeveer 17 uur geduurd. De veiligheidsdiensten slaagden er maandagochtend in om de gevangenis weer onder controle te krijgen.

Rellen en muiterij zijn schering en inslag in de overbevolkte Braziliaanse gevangenissen, die intern volledig gecontroleerd worden door rivaliserende criminele organisaties. In oktober kwamen bij een vechtpartij in een gevangenis in het noorden van het land 10 gedetineerden om het leven. Eerder die maand ontsnapten er ook al eens 335 gevangenen uit een andere gevangenis, nabij Sao Paulo.

Bron: Belga