Witsel zwicht voor monsterbod uit China

Belga / V. Lefour

Na 4,5 jaar in Rusland staat Axel Witsel op het punt om Zenit Sint-Petersburg te ruilen voor de Chinese eersteklasser Tianjin Quanjian FC. Sportieve zelfmoord, maar financieel een voltreffer.

  1. Hoeveel kan hij verdienen?

In China ligt een contract voor drie seizoenen en half op Witsel te wachten, waarin hij in totaal zo’n 60 miljoen euro kan opstrijken. Zijn jaarloon zou 18 miljoen euro bedragen, wat van de middenvelder de best verdienende Belgische voetballer ooit maakt.

Tianjin Quanjian FC legt ook een transfersom van 20 miljoen op tafel, een gigantisch bedrag voor een speler wiens contract binnen zes maanden afloopt.

2. Waren er nog gedadigden?

Witsel wordt al jaren gelinkt aan verschillende Italiaanse topclubs, Juventus op kop. De Oude Dame probeerde meermaals om de Rode Duivel los te weken bij Zenit, telkens tevergeefs.

Ook deze winter deed Juventus een bod, maar aan de financiële slagkracht van Tianjin Quanjian FC kan de club uit Turijn niet tippen. Meer dan 6 miljoen euro wilden de Italianen niet neertellen.

3. Stelt de Chinese competitie eigenlijk iets voor?

Sportief kan de China Super League niet rivaliseren met de Europese competities. Zelfs niet met de Jupiler Pro League, al lijkt de kentering ingezet.

Waar het aanvankelijk vooral oudere spelers waren die zich lieten verleiden door het Chinese geld, trekken voetballers tegenwoordig ook tijdens hun beste jaren naar Azië. Al zal het nog wel even duren voor hun aanwezigheid het plaatselijke niveau opkrikt.

4. Wat betekent dit voor zijn verdere carrière?

Witsel riskeert in China zijn basisplaats bij de Rode Duivels kwijt te spelen. Concurrenten als Radja Nainggolan, Steven Defour en Mousa Dembélé spelen allemaal in topcompetities en zouden hem in de pikorde zo voorbij kunnen steken.

Enig voorbehoud is wel op zijn plaats. Toen Laurent Ciman naar Canada trok, dacht iedereen dat zijn carrière als international voorbij was. Achteraf bleek dat een verkeerde inschatting.