Recordaantal van 32.828 aardbevingen in Nieuw-Zeeland in 2016

Recordaantal van 32.828 aardbevingen in Nieuw-Zeeland in 2016

Vorig jaar vonden in Nieuw-Zeeland 32.828 aardbevingen plaats, een absoluut record. Seismologen hebben het jaar 2016 daarom omgedoopt tot “the Groundbreaker”. “Laat me een opsomming maken: we hadden geisers, uitbarstingen, aardverschuivingen, tsunami’s en een groot aantal aardbevingen. De grond brak onder onze voeten, en dat is de reden waarom we dit jaar de ‘groundbreaker’ noemen”, aldus Sara McBride van GeoNet in een blogbericht. “We zouden het ook het ‘record breaker’ kunnen noemen.”
Het monitoringnetwerk van GeoNet registreerde 32.828 aardbevingen in 2016. Dat zijn er meer dan 12.000 meer dan de gemiddelde aantallen van de afgelopen jaren, en het hoogste aantal dat GeoNet ooit heeft geregistreerd. “Het wordt moeilijk om iemand te vinden die niet, op de ene of andere manier, een impact ondervond van de aardbevingen in Nieuw-Zeeland dit jaar”, aldus McBride nog.
Van die 32.000 aardbevingen, waren er 122 met een magnitude van 5 tot 6, 10 met een sterkte van 6 tot 6,9 en twee met een magnitude van meer dan 7, aldus de New Zealand Herald.
Op 2 september werd de noordoostkust van het land getroffen door een aardbeving van 7,1 op de schaal van Richter. Er ontstond een kleine tsunami, maar de schade op het land was minimaal. Veel meer schade was er op 14 november, toen er een beving was met een sterkte van 7,8 in de buurt van Kaikoura, op het zuidelijk eiland van Nieuw-Zeeland. Twee mensen kwamen om het leven, en de aardbeving veroorzaakte ook voor miljoenen dollars aan schade aan gebouwen en wegen. Na de zware beving volgden nog duizenden naschokken.
Nieuw-Zeeland ligt op de Pacifische “Ring van Vuur”, waar het samenkomen van tektonische platen regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaakt. In 2010 kwamen in Christchurch nog 185 mensen om het leven bij een aardbeving.

bron: Belga