Kersverse VN secretaris-generaal Guterres roept in nieuwjaarsboodschap op tot vrede

Kersverse VN secretaris-generaal Guterres roept in nieuwjaarsboodschap op tot vrede

De kersverse secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Portugees Antonio Guterres, roept de wereld op om van 2017 “een jaar van vrede te maken”. Dat heeft hij gezegd in zijn nieuwjaarsboodschap. “In oorlogen zijn er geen winnaars, alleen verliezers. De vrede moet ons doel en onze gids zijn”, aldus Guterres, die de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon opvolgt als ’s werelds hoogste diplomaat. Guterres verwees in zijn nieuwjaarsboodschap naar de “miljoenen mensen die lijden onder eindeloze conflicten en oorlogen”, en wees ook op de vele burgers die daarbij om het leven kwamen of uit hun huizen moesten wegvluchten.
“Deze oorlogen hebben geen winnaars, alleen verliezers. Hele regio’s zijn gedestabiliseerd, en de recente terreurdreiging treft ons allemaal”, klonk het.
Hij riep de wereld daarom op tot een “gezamenlijk goed voornemen voor het nieuwe jaar”. “Laten we van vrede onze prioriteit maken, en laten we van 2017 een jaar maken waarin wij allemaal -burgers, regeringen en staatsleiders-, ernaar streven onze verschillen te overwinnen”, aldus Guterres.
De 67-jarige gematigde socialist Antonio Guterres is de vroegere premier van Portugal. Van 2005 tot 2015 verdiende hij zijn strepen als Hoge Commissaris van de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie.
De gloednieuwe secretaris-generaal krijgt bij zijn aanstelling meteen al een maalstroom aan regionale conflicten op zijn bord, waaronder de oorlogen in Syrië en Jemen, de wereldwijde vluchtelingencrisis en de groeiende geopolitieke spanningen tussen Rusland en het Westen. Er wordt van hem ook verwacht dat hij initiatieven neemt om verdere klimaatverandering tegen te gaan.

bron: Belga