Doden en gewonden bij IS-aanslag nabij pelgrimsoord in Irak

Doden en gewonden bij IS-aanslag nabij pelgrimsoord in Irak

Bij een aanslag in de omgeving van de voor sjiieten heilige stad Najaf zijn in Irak minstens 13 mensen omgekomen. Verschillende aanvallers hadden een controlepost van de veiligheidstroepen ten zuiden van de stad aangevallen, klinkt het zondag in politiekringen. Eerst hadden de aanvallers vanuit een auto het vuur geopend, waarna twee onder hen zich met hun explosievengordels en hun met bommen geladen voertuig in de lucht lieten springen. Bij de aanslag stierven vijf politieagenten, drie burgers en vijf aanvallers. Minstens 16 andere mensen liepen verwondingen op. De soennitische terreurorganisatie IS eiste op het internet de aanslag op.

Gisteren waren bij een dubbele aanslag in een drukke handelswijk in de hoofdstad Bagdad 24 mensen gedood. Ook die moordende aanslag werd door IS opgeëist. De soennitische jihadisten plegen steeds weer aanslagen op veiligheidstroepen en vooral op plaatsen, die door sjiieten bewoond worden. Zij beschouwen sjiieten als afvalligen.

Najaf is voor sjiieten een heilige plaats. Daar bevindt zich het mausoleum van imam Ali, de schoonzoon en opvolger van de profeet Mohammed.

bron: Belga