Bewolkte start in Vlaanderen, sneeuw in de Ardennen

Deze namiddag is het grijs met lage wolken en soms nevel. Hier en daar kan er wat gemiezer uit de bewolking vallen, die dan kan aanvriezen op de koude bodem. In het zuiden van de provincie Limburg alsook in delen van Namen, Luik en Luxemburg is het eerst nog zonnig, maar geleidelijk slibt ook daar de hemel toe met lage wolken. De maxima liggen rond -1 graad in Hoog-België, rond +3 graden aan zee en rond 0 graden of +1 graad elders. Dat meldt het KMI. Vanavond of in het begin van de nacht bereikt een regenzone de kust, die langzaam naar het zuidoosten trekt. In Vlaanderen gaat de regen snel over in smeltende sneeuw, met op sommige plaatsen ook soms sneeuw. In de Ardennen verwacht het KMI tot 5 cm sneeuw op het einde van de nacht. Aan zee verschijnen er in het tweede deel van de nacht opklaringen, maar dan kunnen er wel enkele regenbuitjes vallen. De minima liggen rond -5 graden in de Hoge Venen, rond 0 graden in het centrum van het land en rond +4 graden aan zee.

Morgenochtend sneeuwt het nog in de streken ten zuiden van Samber en Maas. Er kan nog 1 tot 3 cm verse sneeuw vallen. Elders is het wisselend bewolkt met buitjes, die soms natte sneeuw kunnen bevatten. Geleidelijk verschijnen er ook opklaringen in de Ardennen. Daar is er dan weer kans op een paar sneeuwbuien. De maxima liggen tussen 0 graden in Hoog-België en 7 graden aan zee, met zo’n 5 graden in het centrum van het land.

’s Avonds zijn er nog wat buitjes mogelijk van smeltende sneeuw of sneeuw, maar in de loop van de nacht wordt het op de meeste plaatsen droog met brede opklaringen. In de Ardennen kan lage bewolking en aanvriezende mist gevormd worden. De temperaturen gaan bijna overal onder het vriespunt, tot -8 graden in de Hoge Venen en tot -2 graden in het centrum. Enkel vlak aan zee zijn de minima positief: rond +4 graden. In alle andere regio’s is het dus uitkijken voor gladheid door rijm- en ijsplekken.

Dinsdag is het droog met opklaringen. Later wordt het zwaarbewolkt. Maxima rond 6 graden. Woensdag krijgen we regen, gevolgd door opklaringen met buien. Maxima rond 6 graden. In de Ardennen verwacht het KMI sneeuw.

bron: Belga