Aanval nachtclub Istanboel – “Het jaar begint vreselijk in Istanboel”

Aanval nachtclub Istanboel - "Het jaar begint vreselijk in Istanboel"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zondagochtend de aanval op een nachtclub in Turkije veroordeeld. Hij sprak in een tweet zijn medeleven uit voor de slachtoffers en de Turkse bevolking. En ook vanuit andere landen wordt met afschuw gereageerd op de aanval, die plaatsvond kort na middernacht tijdens een nieuwjaarsfeest. “Het jaar begint vreselijk in Istanboel. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun families en de Turkse bevolking”, schreef Didier Reynders op Twitter.
Zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault zette op de socialenetwerksite dat hij “met heel zijn hart bij Turkije is, dat vreselijk getroffen werd tijdens deze symbolische nacht”.
Ook de Europese hoge vertegenwoordigster voor het Buitenlands Beleid Federica Mogherini betreurt dat 2017 start met een aanslag. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun geliefden. We blijven werken om deze tragedies te voorkomen”, schrijft ze op Twitter.
De Europese commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos schreef dan weer op Twitter dat hij “diep geschokt” is door “een nieuwe aan aanslag op onschuldige burgers in Istanboel, terwijl ze aan het vieren waren. Mijn gedachten zijn bij Turkije, zijn slachtoffers en hun families vannacht.”
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn hulp aangeboden aan de Turkse autoriteiten. “De president drukte zijn medeleven uit aan de onschuldige levens die verloren zijn gegaan en heeft zijn team opgedragen om, als dat nodig is, de geschikte assistentie te bieden aan de Turkse autoriteiten, en om hem om de hoogte te houden van de situatie”, klinkt het in een mededeling die verspreid werd door ABC News.
Het Witte Huis spreekt bovendien van een wrede aanval. “Dat zo’n gruweldaad kan plaatsvinden tegen onschuldige feestvierders, van wie er veel oudejaarsavond aan het vieren waren, benadrukt de wreedheid van de aanvallers”, klinkt het. “We herbevestigen de steun van de VS aan Turkije, onze NAVO-bondgenoot, in onze gedeelde vastberadenheid om alle vormen van terrorisme het hoofd te bieden en te verslaan.”

bron: Belga