2016 was op een na veiligste jaar voor vliegtuigreizen

2016 was op een na veiligste jaar voor vliegtuigreizen

Bij negentien vliegtuigongevallen wereldwijd zijn vorig jaar iets meer dan 320 mensen om het leven gekomen. Het jaar 2016 komt zo in de boeken als het op een na veiligste jaar voor vliegtuigreizen, zowel inzake aantal ongevallen als wat betreft het aantal dodelijke slachtoffers. Dat blijkt zondag uit cijfers van het Aviation Safety Network (ASN) uit Nederland. Het Duitse JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre) komt tot gelijkaardige cijfers. JACDEC spreekt van 321 doden na vliegtuigongevallen, terwijl ASN komt tot 325 dodelijke slachtoffers.

Het zwaarste vliegtuigongeval van 2016 vond eind november plaats, toen een chartervliegtuig van de Boliviaanse maatschappij LaMia in de bergen in de buurt van de Colombiaanse stad Medellin neerstortte door brandstoftekort. Bij de crash kwamen 71 mensen om het leven, onder wie 19 leden van de Braziliaanse voetbalploeg AF Chapecoense.

Volgens de gegevens van ASN, die teruggaan tot 1946, kwamen er alleen in 2013 minder mensen om het leven bij vliegtuigongevallen (toen waren het er 265), terwijl er alleen in 2015 minder vliegtuigen crashten (16). Dat jaar vielen er echter wel 560 doden.

bron: Belga